Za novega predsednika stranke je bil po pričakovanjih in z veliko večino izvoljen Dejan Židan. Kot določa novi statut stranke sta bila izvoljena tudi dva podpredsednika: evropska poslanka Tanja Fajon je premagala nekdanjo kolegico v Evropskem parlamentu Mojco Kleva Kekuš, župan Velenja Bojan Kontič pa je dosedanji podpredsedniški sedež izgubil v dvoboju z obrambnim ministrom Jankom Vebrom. Po treh mandatih se je s položaja generalnega sekretarja strankeposlovil Uroš Jauševec, za njegovega naslednika so delegati izvolili Dejana Levaniča.
 
Evropska poslanka in ponovno izvoljena podpredsednica SD Tanja Fajon je pozvala k boljši organiziranosti stranke in bolj iskrenemu medsebojnemu sodelovanju, k večji povezanosti. “Zavedati se moramo, da smo in moramo ostati ekipa. Če smo družina, tudi delujmo kot družina. Če bomo pošteni, si bomo zaupali. In šele to zaupanje, ki bo gotovo izžarevalo tudi navzven, nam bo dalo kredibilnost pri ljudeh. Šele potem nam bodo verjeli, da ne delamo le za rezultat volitev, temveč za dobrobit ljudi. In šele potem bomo lahko uresničevali svoj program in vizijo, dobili ugled in moč. Noben naš cilj ne bo izpeljan, če ne bomo sami vsakodnevno delali v njegovem duhu. To je moje vodilo za prihodnost,” je dejala  v svojem nagovoru. Izpostavila je tudi, da je socialna demokracija v Sloveniji in Evropi v stiski zaradi krize, nezaupanja ljudi, brezposelnosti, strahov, nacionalizmov in socializmov. Tako v evropskem parlamentu kot v Sloveniji si bo prizadevala delati za ljudi, da bi imeli vsi enake možnosti in dostojno življenje, je napovedala.
 
Sicer so člani stranke leve politične usmeritve z najdaljšo tradicijo v Sloveniji spomnili na velike udarce, ki so stranko prizadeli v preteklem letu. Ena izmed največjih težav je finančne narave, saj ima stranka velik dolg in se mora finančno postaviti na noge. Zdi se, da je to predpogoj tudi za boljše delovanje stranke, za učinkovitejšo organiziranost, boljšo povezanost z mrežo stranke in bolj slišan glas članstva, ki je nedvomno srce stranke. Delegati in gosti so spregovorili tudi o privatizaciji, o pomenu boja proti populizmu novih levih strank ter o stanju socialne demokracije v Sloveniji in Evropi.