Kot predstavnik Orbanove vlade je sodeloval v preštevilnih odločitvah, ki so razburili evropsko javnost: od odločitev o omejevanju svobode tiska, govora in neodvisnosti pravosodja, do antisemitskih lekcij v učbenikih madžarskih otrok. To so mu na zaslišanju očitali domala vsi poslanci.

Poslanka Tanja Fajon je po zaslišanju povedala: »Gospod Navracsics je sicer izjemno spreten govorec in politik. Vendar: ali se lahko človek čez noč spremeni? Kandidat je bil eden izmed glavnih arhitektov v Orbanovi vladi, ki je sprejela številne nesprejemljive ukrepe, ki kršijo človekove pravice, vključno s pravico do svobode izražanja. Od dela sedanje madžarske vlade se Navracsics med zaslišanjem ni distanciral in nas ni prepričal o svoji neodvisnosti, kot tudi ne o svoji polni veri v vrednote EU. Zato imam glede njegovega imenovanja zelo resne pomisleke. Ne vem, ali lahko tvegamo. Izobraževanje, kultura, politika mladih, državljanstvo in spoštovanje pravic vsakogar - to so temeljne vrednote naših življenj.«

Odbor mora o vsakem kandidatu odločiti v 24 urah, vendar je zaradi številnih odprtih vprašanj odločanje o Navracsicsevi usodi preloženo na ponedeljek, ko bo jasno, ali bo zavrnjen ali pa bodo poslanci nemara zahtevali prerazporeditev na drugi resor.
Nejasni sta še vedno tudi odločitvi glede komisarskega kandidata za energijo in podnebno delovanje Cañeteja ter za finančne storitve Hilla, ki sta še bila zaslišana včeraj.

»Britanec Hill bo ponovno zaslišan prihodnji teden, ko bo moral vsebinsko natančneje odgovoriti predvsem na vprašanja s področja bančnih in kapitalskih trgov, ki so posebej pomembna za našo skupino S&D. Odložili pa smo tudi glasovanje o Špancu: po zapletu s podatki v izjavi o konfliktu interesov je Cañete namreč kar trikrat zavrnil še odgovor na vprašanje o spornih sorodstvenih vložkih v naftnem podjetju, kjer je bil delničar. Tudi strokovno nas ni prepričal, saj so njegove izjave o okoljskih in klimatskih spremembah preveč splošne,» je še povedala Fajonova.