Predsednica mreže Tanja Fajon je po zasedanju poudarila: "Ob neprimerljivi zdravstveni krizi, s katero se še vedno spopadamo, smo letos priča nadaljnjemu poslabševanju demokracije in vladavine prava v EU. V nekaterih državah članicah se nadaljujejo napadi regresivnih vlad, ki so trdno odločene izvajati svoj neliberalni program na račun temeljnih vrednot, demokracije, članstva v EU in, žal, celo človeških življenj.

Naša politična družina tega ne bo nikoli sprejela. Ob vsakem primeru kršitve načel vladavine prava, mora Komisija nemudoma ukrepati z zaščito naših skupnih evropskih temeljnih pravic in vrednot. To je bilo tudi jasno sporočilo Evropskega parlamenta v poleti sprejetem poročilu o vladavini prava v državah članicah EU, ki nenazadnje vključuje odločne predloge za krepitev spremljanja pravne države in boljšo povezavo z orodji EU za njeno zaščito, je dodala poslanka.

“EU mora biti vedno pripravljena braniti neodvisnost sodstva, demokratične standarde, pravice žensk, pravice skupnosti LGBTI in drugih manjšin ter svobodo medijev. Ohranjati moramo našo evropsko skupnost vrednot.

Socialisti in demokrati opozarjamo, da kršitve pravne države na Poljskem, Madžarskem in v drugih državah članicah niso naključne. So del premišljene politične strategije populističnih vlad za omejevanje svoboščin, izolacijo teh držav od evropskih procesov in odvračanje pozornosti javnosti od neuspehov na nacionalni ravni na področju gospodarstva, okrevanja in korupcije. PES skupaj s svojimi nacionalnimi strankami članicami nasprotuje tovrstnim zlorabam oblasti in se zavzema za pravno državo,” je zaključila Tanja Fajon.