"Moldavija in Evropska unija z današnjo potrditvijo sporazuma v Evropskem parlamentu zaznamujeta nov mejnik v medsebojnih odnosih. Pridružitveni sporazum, sporazum o prosti trgovini in odprava vizumov predstavljajo tri stebre odnosov EU z državami vzhodnega partnerstva, Moldavija pa je prva, ki ji je uspešno vzpostavila vse,“ je ob tem povedala poročevalka v senci in podpredsednica Socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu Tanja Fajon (S&D/SD).

Sporazum prinaša Moldaviji številne prednosti in priložnosti, popolna uveljavitev pa bo uspešna le, če bo država izpeljala prilagoditve in reforme tako, da bodo učinke občutili tudi državljani. Ti si lahko obetajo predvsem več potrošniških pravic in varnejšo hrano, boljše zdravstvene storitve in dostop do njih, z več energetske raznolikosti in varčnosti pa tudi nižje stroške za ogrevanje. Pomembne pozitivne spremembe sporazum prinaša na področju pravosodja, vladavine prava in preglednejšega nadzora nad javno upravo in institucijami.

Dogovor z Evropsko unijo bo Moldaviji pomagal pri vključevanju v notranji trg, okrepitev trgovine in poslovne priložnosti predvsem za mala in srednja podjetja pa bodo prispevale k dolgoročnem gospodarskem okrevanju in rasti.

Evropski parlament je Moldavcem torej poslal pomembno sporočilo - vrata Evrope so vam odprta. Nacionalne volitve, ki bodo konec meseca, pa bodo že pokazale, ali bo država v prihodnje gravitirala proti Evropi ali proti Rusiji. Verjamem, da Moldavci lahko uspejo in ustvarijo še bolj socialno, odprto, pravično in moderno družbo in pri tem ji lahko pomagamo. Prihodnost Moldavije je znotraj evropske družine," je zaključila Fajonova.