Kolegi,

čas za končanje pokola v Aleppu je že zdavnaj potekel! Ljudem nismo uspeli zagotoviti varnosti. Kolektivno nam je spodletelo in vrh jutri pozivam, da stori vse za ublažitev tragičnih razmer.

Kolegi, še vedno nimamo delujočih ukrepov na izzive varnosti in migracij.

Gospod Juncker – omenili ste ambicijo po vrnitvi k Schengenu, vnovični popolni vzpostavitvi svobode gibanja. Sem iz Slovenije. S kakšnimi argumenti ima sosednja Avstrija še vedno nadzor na notranjih mejah? Komisija to dovoljuje, zakaj? Saj ni vzrokov. Je nepotrebna ovira za potovanje naših državljanov. Ustvarila je nejevoljo in nezaupanje. Še več, ustvarila je atmosfero v moji državi, da bi ob ponovnem prihodu prebežnikov tretjina Slovencev povsem zaprla meje. Takšno atmosfero je ustvarila. Nezaupanje v evropske rešitve! Strah. In to nezaupanje, ki narašča ne le v Sloveniji, me močno skrbi.

Potrebujemo delujočo in humano evropsko migracijsko politko. Oprostite, ampak predlog o prenovi dublinske reforme tudi približno ni predlog, ki bi oživljal solidarnost in skupno odgovornost. Nasprotno, največje obremenitve bodo še vedno trpele države z zunanjo mejo. Da ne omenjam niti nezmožnosti in poguma po odpiranju pravnih in varnih poti za prebežnike v Evropo.

Kolegi, reševanje razmer z migranti mora potekati z roko v roki s krepitvijo gospodarstva in delovnih mest v Evropi. Jamstvo za mlade, ki bo delovalo. V razmerah, ko okoli nas vre, potrebujemo močno Evropo in zaupanje Evropejcev, naj nam bo to skupna popotnica za napore v novem letu.