"Kombinatorika je bila zapletena, naporna, nepredvidljiva. Na koncu zaradi slovenske kandidatke tudi zelo stresna, za kar mi je žal. Omembi Slovenije se evropski poslanci niso mogli izogniti niti v razpravi pred potrditvijo. Verjamem pa, da je bila to poučna lekcija tako za državo kot za Evropsko komisijo in jasen signal, da izbira komisarja zahteva veliko modrosti.

Evropski komisar ni le politik, evropski komisar ni le strokovnjak, tudi ne zgolj vizionar. Evropski komisar je kombinacija vsega tega. Pravo vrednost mu dajeta razgledanost, razsodnost, odločnost. Komisija, ki je pred nami, ni idealna. Izraža kompromis, kakršnega smo v tem trenutku sposobni," je v plenarni dvorani povedala poslanka Fajonova, ki sicer meni, da bodo v primeru neuspeha komisije odgovornost za to morale prevzeti evropske prestolnice, ki so odgovorne tudi za dejstvo, da v novi sestavi komisije ni večjega števila ženskih predstavnic.

Tanja Fajon je sicer zadovoljna z dodatnimi zagotovili predsednika Junckerja, da ne bo pristal na vključitev spornega mehanizma za reševanje sporov med vlagatelji in državo (ISDS) v trgovinski in investicijski sporazuma z ZDA, saj ta zgolj ščiti korporacije. Poudarila je tudi, da bo Evropski parlament z veliko pozornostjo spremljal uresničevanje predsednikovega 300 milijardnega investicijskega programa in pa ustvarjanje delovnih mest, ki so prednostna naloga.

»Vi ste ekipa, ki načrtuje evropsko prihodnost za vse nas in za naše otroke. Tega nikoli ne pozabite. Od vas nočemo le všečnih besed. Hočemo predloge, ki jih bomo podpirali z mirno vestjo in zavedanjem, da evropski vlak znova poganjamo na hrib uspeha. Želim vam srečo," je novo Komisijo na pot pospremila Tanja Fajon.