Razvila se je zanimiva razprava o različnih temah. Od epidemije in migracij do varovanja podnebja. Njihovo zanimanje in znanje me je razveselilo. Resnično drži rek, da na mladih svet stoji. Evropska unija je prostor priložnosti za učenje, delo, pripravništva. Odpira znanje in svet,« je po srečanju povedala Tanja Fajon.

V sredo, 26. januarja, je bila poslanka gostja na II. Gimnaziji Maribor. Z županoma Maribora in Nove Gorice, predsednikom Državnega zbora Igorjem Zorčičem in dijaki je razpravljala o ključnih vprašanjih Evropske unije, odhodu Združenega kraljestva, participaciji mladih na volitvah in njihovi vlogi v družbi.

“Strinjam se z gimnazijci, da je bil Brexit velika napaka, ki pa je poenotila sedemindvajseterico držav. V globalnem svetu lahko delujemo kot blok in skupaj smo najnaprednejša, najbogatejša, socialna in solidarna sila, ki ima potencial biti še boljša. Izrazila sem svojo naklonjenost  volilni pravici s 16. letom starosti. Takšna odločitev bi lahko bila pomemben dejavnik v naši demokraciji, v katero moramo vključiti mlado generacijo, ki bo tako lažje odločala o svoji prihodnosti. Hkrati sem izpostavila možnost elektorskega glasovanje oz. e-volitev, ki bi našo demokracijo še podkrepili,» je povedala poslanka in mlade ambasadorje Evrope označila za »glasnike vrednot človekovega dostojanstva, demokracije, svobode, enakosti, človekovih pravic.»

Po mariborskih so jo, tokrat na virtualnem pogovoru, čakali še dijaki ambasadorji Evropskega parlamenta z enajstih srednjih šol. Naslov Če bi jaz odločal(a) o boju proti globalnemu segrevanju, bi  … je bil iztočnica za številne zanimive in koristne pobude, s katerimi bi mladi pomagali ohranjati naš planet.

»Mladina je zelo inovativna. Nekaj njihovih predlogov na ravni EU sicer že deluje, nekaj pa je takih, ki so vsekakor vredni našega razmisleka,« je po razpravi, v kateri je imela nalogo komentirati njihove predloge, povedala poslanka.

»V veselje mi je delo z dijaki. So razmišljujoči in ni jim vseeno za našo prihodnost. Zato imamo do njih toliko večjo odgovornost, predvsem pa jih moramo ceniti kot enakovredne sogovornike, ki nam nastavljajo ogledalo,« je dejala Tanja Fajon.