O sporni medijski zakonodaji, ki jo je uvedla vlada premierja Viktorja Orbana, so mnenja soočili predstavniki sedme sile, evropskih institucij, novinarskih združenj, nevladnih organizacij in zainteresirane javnosti.

''Medijska zakonodaja na Madžarskem je v veliki meri v neskladju z evropskimi praksami in normami. To je dejstvo, ki ga je brez dvomov mogoče dokazati. Razmere na Madžarskem pod vprašaj postavljajo svobodo izražanja in medijev, temelje vsake delujoče in zdrave demokracije, kar je nedopustno in predstavlja resno grožnjo, da medijska bolezen postane nevarno nalezljiva tudi drugod po Evropi. Slovenija geografsko ni daleč," je danes v svojem govoru poudarila evropske poslanka Tanja Fajon. ''Ne gre za napad na Madžarsko in njene državljane, gre za spoštovanje demokratičnih vrednot in temeljnih človekovih pravic. Politiki smo odvisni od medijev, kar pa nam ne dopušča vmešavanje v njihovo neodvisno in profesionalno poslanstvo. Bruselj mora storiti več za nadzor medijskih zakonodaj po vsej EU in preprečevanje slabih praks, kot jih je uvedla madžarska vlada, ki omejujejo svobodo izražanja in temeljne pravice,",je med drugim še dejala poslanka.

V razpravi so proti medijski zakonodaji na Madžarskem zelo ostro nastopili György Bolgar, odgovorni urednik radia Klubradio, ki mu Orbanova vlada lani ni podaljšala licence za oddajanje domnevno zaradi kritičnega poročanja o madžarski vladi, Gabor Horvath, namestnik odgovornega urednika enega največjih madžarskih časnikov Nepszabadsag, generalni sekretar Mednarodne federacije novinarjev Stephen Pearse in Oliver Vujović iz Medijske organizacije za jugovzhodno Evropo - SEEMO. Slednji je napovedal, da bo medijska organizacija, ki spremlja razvoj na področju medijev v Belorusiji, na Madžarskem, v Makedoniji in Turčiji, odprla spletne strani še za Slovenijo, Albanijo, BiH, Bolgarijo, Češko, Črno goro, Ciper, Grčijo, Hrvaško, Kosovo, Moldavijo, Poljsko, Romunijo, Slovaško, Srbijo in Ukrajino.