Modna industrija je postala eden največjih onesnaževalcev našega planeta, takoj za plastiko, in skrajni čas je, da se lotimo tudi smotrne pridelave, nakupa in rabe oblačil. Odvržena oblačila postajajo eden največjih onesnaževalcev okolja. Ker so prepogosto slabe kakovosti, so neuporabna za reciklažo in končajo v sežigalnicah, odpadni plini in mikroplastika pa  našem okolju, vodah.

Vse bolj pomembno postaja osveščanje, predsem mladih. Resnično se moramo zamisliti nad  podatkom, da za izdelavo bombažne majice porabimo 2000 litrov vode,  k nam se pripelje čez pol sveta, kupimo pa jo lahko za tri evre, kar je toliko kot kilogram kruha.

Naučiti se moramo, da je pravičneje in bolj zdravo kupiti manj, a zato kakovostna oblačila iz naravnih materialov, izdelana brez izkoriščanja otrok in s pravično ceno za vse. Poleg tega bo dober tekstil na različne načine lahko uporaben za več generacij. Če je Coco Chanel uporabljala slogan "manj je več" za nakit, ga moramo danes za oblačila. Osveščanje je prvi korak k pravičnejši, a še vedno lepi modni industriji. Akcije, kot je Fair Foto, so znanilci sprememb in krepitve zavesti o nujnosti izboljšanja razmer v tekstilni industriji tako v Sloveniji kot v EU. In prav je, da jih podpremo.

Izdelke si lahko ogledate v Škofji Loki Pr Pepetu na Kopališki ulici 1, v izmenjevalnici oblačil pa lahko oživite svojo garderobo,