V srbski prestolnici se je v okviru delegacije Evropskega parlamenta za stabilizacijo in pridruževanje Srbije Evropski uniji sestala s premierko Ano Brnabić, ministroma za notranje zadeve in pravosodje, veleposlaniki EU držav ter predstavniki nevladnih organizacij. V ospredju pogovorov so bili reforma pravosodja, vladavina prava in svoboda medijev.

Ob koncu leta je stanje v Srbiji bolj ugodno kot pred letom dni. Država je odprla nova poglavja v pogajanjih za vstop v članstvo in začela pomembno delo na področju pravosodja, boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu. Bolj ugodna za nadaljevanje širitve je tudi atmosfera v Evropski uniji. V rokah odgovornih politikov je zdaj, da prihodnje leto izkoristijo okno priložnosti. Čas je za akcijo, za sprejemanje in izvajanje reform. Članstvo Srbije v Uniji je mogoče z letom 2025, a le s konkretnim napredkom.

Na zasedanju skupnega odbora EU Srbija sem opozorila zlasti na nujnost neodvisnega sodstva, boj proti korupciji in svobodo medijev. Ravnanja vladajoče večine v parlamentu, ki zlorablja parlamentarne postopke za lastne politične interese, sem ostro obsodila in kolege pozvala, naj delujejo v interesu ljudi”, je med drugim dejala poslanka, ki je na zasedanju opozorila tudi na pomen transparentnosti financiranja političnih strank.

Fajonova se je v četrtek popoldne v Beogradu udeležila še dveh okroglih miz na temo svobode medijev in prihodnosti Srbije v Evropski uniji. Gostiteljem je ponudila podporo in sodelovanje v nadaljnjih prizadevanjih za približevanje Srbije Evropski uniji. “Srbija je ključna igralka za stabilizacijo in pomiritev odnosov na Zahodnem Balkanu. Želim, da bo leto 2018 ugodno za državo, in da bomo priča pospešeni dinamiki reform in novim korakom na poti v EU. Državljani to zaslužijo in mladim moramo vrniti vizijo in upanje v boljšo prihodnost,” je še dejala sicer poročevalka S&D o Srbiji Tanja Fajon.

Naslednje zasedanje skupnega parlamentarnega odbora za stabilizacijo in pridruževanje Srbije EU bo potekalo spomladi v Strasbourgu.