Skupina Socialistov in demokratov je zavrnila večino predlogov, o katerih so se strinjali konservativci in liberalci, ki imajo večino tako v Svetu Evropske unije kot v Evropskem parlamentu.

"Zavrnili smo dogovor, ker verjamemo, da obstaja boljša pot za reševanje krize. Reforma je sveženj ukrepov za zategovanje pasu, ki temelji na rezih in sankcijah in ne pušča manevrskega  prostora za pametno porabo in učinkovite investicije," sta v izjavi po glasovanju o tako imenovanem "šesterčku" zapisala podpredsednik skupine S&D Stephen Hughes in poznavalec za gospodarske in denarne zadeve poslanec Udo Bullman.

Ukrepi bodo poslabšali razmere za evropsko gospodarstvo in njene državljane. Zategovanje pasu samo po sebi ne bo rešilo krize evra. Nedavni podatki mednarodnih organizacij, kot sta Svetovna banka in Mednarodni monetarni sklad, potrjujejo, da je Evropa na robu globoke recesije in da imajo omenjeni varčevalni ukrepi, ki jih številne članice Evropske unije že izvajajo, negativne vplive na ustvarjanje delovnih mest in spodbujanje gospodarske rasti.

Brez močne rasti države članice ne bodo sposobne spoštovati svežnja šestih zavez za zmanjševanje zadolženosti in proračunske luknje.

Predlagamo alternativno strategijo, ki vsebuje stabilne javne finance s socialno poštenostjo in politikami za investicije in delovna mesta. Ta temelji na konsolidaciji, prav tako skozi pakt za rast in zaposlovanje, na močnejših in bolj demokratičnih dogovorih glede sprejemanja odločitev, močnem sistemu evro obveznic, davku na finančne transakcije in resnični evropski blagajni, financirani z lastnimi sredstvi.