Danes je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu latvijska premierka Laimdota Straujuma navedla prednostne naloge predsedovanja Latvije, med njimi uresničevanje naložbenega načrta za gospodarsko rast in delovna mesta v Evropi in odnose z vzhodnimi sosedami Unije Ukrajino, Gruzijo, Moldavijo, Belorusijo, Armenijo in Azerbajdžanom.
 
V ospredje je postavila tudi boj proti terorizmu, posebej v luči nedavnih dogodkov v Parizu. Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) je v razpravi latvijsko predsedstvo med drugim opozorila na nujnost iskanja vzrokov za radikalizacijo v naši družbi in na prevzemanje odgovornosti. "Dobili smo zaušnico. Premalo pozornosti namenjamo večkulturnosti in vključevanju priseljencev v našo družbo. Več naporov moramo vložiti v pomiritev in vzpostavitev premirja med Zahodom in muslimanskim svetom. Prvi pogumen in odločen korak bi bil priznanje Palestine," je dejala poslanka.
 
Evropski parlament je že včeraj nagovoril tudi italijanski premier Matteo Renzi, ki pa je med dosežki minulega italijanskega predsedstva izpostavil predvsem spremembo ekonomske paradigme s preusmeritvijo poudarka s fiskalne discipline na prožnost. Ali mu je uspelo Evropi vrniti dušo, kar je napovedal ob začetka predsedovanja, pa Renzi ni dal jasnega odgovora. "Evropa je v zadnjih šestih mesecih močno spremenila smer. Po dogodkih v Parizu smo še vedno vsi šokirani, zgroženi. Vsi smo Charlie. A dejstvo je, da bo Evropa še bolj povezana in močnejša, kadar bodo ogrožene naše vrednote," je dajala evropska poslanka Tanja Fajon.

Povezava na razpravo in govor poslanke si je moč ogldati tukaj.

Program latvijskega predsedstva najdete tukaj.

Vir slike: https://eu2015.lv/