Iz Strasbourga smo danes vnovič poslali močno sporočilo evropskim voditeljem, da ne pristajamo več na politično kupčkanje in trgovanje,« je ob glasovanju poudarila poročevalka Evropskega parlamenta za odpravo vizumskega režima za Kosovo Tanja Fajon. Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu s 331 glasovi za, 126 proti in 12 vzdržanimi vnovič odobrili odpravo EU vizumov za Kosovo.

»Ne gre zgolj za to, da ravnamo pošteno, priznamo napore Kosova in izpolnimo obljube, gre tudi zato, da zagotovimo stabilnost v regiji. Evropska perspektiva celotne regije je vprašljiva. Potovanja brez vizumov so namenjena predvsem mladim, družinam in so časovno omejena. Politki, poslovneži in tudi potencialni kriminalci danes ne čakajo pred konzulati, tisti, ki govorijo o varnostnih tveganjih se motijo. Skrajni čas je, da priznamo, da sta najboljše jamstvo za evropsko varnost in stabilnost regije ekonomski in politični razvoj njene neposedne soseščine,« je še dejala Tanja Fajon.

Z današnjim glasovanjem je Evropski parlament zaprl postopke prvega branja, kar bo po volitvah tudi novemu parlamentu služilo kot mandat v medinstitucionalnih pogajanjih s Svetom in Komisijo. Pogajanja se bodo pričela čim bo Svet sprejel svoje stališče do predloga Komisije. 

Po sprejetju uredbe bodo državljani Kosova lahko vstopili v EU brez vizuma za 90 dni v katerem koli 180-dnevnem obdobju - pod pogojem, da imajo biometrični potni list za poslovne, turistične ali družinske namene. Odprava vizumskih obveznosti velja za vse države EU, razen za Združeno kraljestvo in Irsko in za štiri schengenske države, ki niso članice EU (Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica).