Tanja Fajon (S&D, SD), poročevalka, je po glasovanju povedala: "Trdo delo se je izplačalo in v tem dolgem procesu je bil sklenjen še en pomemben korak. Zdaj mora doseženi napredek čim prej priznati še Svet. Državljani Kosova si zaslužijo prosto pot v Evropo in izstop iz izolacije, kjer so bili puščeni predolgo."

Po ukinitvi vizuma za državljane Nekdanje jugoslovanske republike Makedonije, Črne gore in Srbije v letu 2009 ter Albanije in Bosne in Hercegovine leta 2010 je Kosovo ostalo edina balkanska država, katere državljani so še vedno potrebovali vizo za potovanje v EU.

Pričakujemo, da bo odločitev o začetku pogajanj s Svetom potrjena na plenarnem zasedanju v septembru. Ko bosta Parlament in Svet dosegla dogovor o odpravi vizumov, bodo državljani Kosova lahko vstopili v EU brez vizuma za 90 dni v katerem koli 180-dnevnem obdobju - pod pogojem, da imajo biometrični potni list za poslovne, turistične ali družinske namene.

Odprava vizumskih obveznosti velja za vse države EU, razen za Združeno kraljestvo in Irsko, in za štiri schengenske države, ki niso članice EU (Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica).