»Ratifikacija sporazuma o določitvi meje s Črno Goro je nujen pogoj, brez katerega Kosovo ne bo moglo vstopiti v brezvizumski režim. Tesno glasovanje v odboru nakazuje ravno na to, da podpora v Evropskem parlamentu Kosovu ni samoumevna.

Obžalujem sicer, da je pretekli teden z odložitvijo glasovanja o mejnem sporazumu kosovski parlament zamudil priložnost izkazati suverenost, resnost in odločnost svoji evropski prihodnosti. S to odločitvijo morajo posledice nadaljnje izolacije tako nositi kosovski državljani, ki za vstop v Unijo še vedno potrebujejo vstopni vizum. Odgovornost za to morajo prevzeti kosovski politiki.

Svoboda potovanj je ena izmed najbolj otipljivih in prepoznavnih dosežkov evropskega povezovanja. V liberaliziran vizumski sistem lahko vstopi država, ko izpolni vnaprej določene in jasne pogoje. Izpolnitev kriterijev v celoti je nujen pogoj tudi za Kosovo, preden Evropska unija liberalizira vizumski režim za še zadnjo državo na zahodnem Balkanu,« je še dodala Fajonova.

O predlogu morajo sedaj odločiti še države članice na Svetu ter nato še celoten parlament na svojem plenarnem zasedanju.

 

Vir fotografije: www.socialistsanddemocrats.eu