Menim, da je vsakršna panika v Sloveniji popolnoma odveč. Prepričana sem, da so pristojni organi primerno, pravilno in učinkovito pripravili ukrepe, s katerimi bi dosegli kar najmanjšo možnost širjenja virusa. Vsekakor pa je potrebna previdnost, tako kot tudi pri ostalih nalezljivih boleznih, in ljudje moramo navodila pristojnih strogo spoštovati, saj smo soodgovorni za svoje zdravje in zdravje bližnjih.

Hvaležna sem medicinskemu osebju in vsem drugim, ki v teh tednih enako kot že doslej skrbite za zdravje prebivalcev Slovenije, tudi na račun svojega lastnega zdravja. Zaščita zaposlenih in socialna varnost je ključna, kot tudi koordinacija med državami članicami EU, sprejemanje odločitev, ki jih ponuja stroka, delitev medicinskih zalog, podpora raziskavam za odkritje cepiva in investicije v naš zdravstveni sistem.

Zelo pa se mi zdi pomembno, da bi o številu obolelih (ali umrlih) mediji poročali umirjeno in v primernem kontekstu, s čimer bi pomirili ljudi. Vedeti je namreč treba, da so za starejše in zdravstveno šibkejše ljudi izjemno nevarne tudi nalezljive bolezni, kot je gripa, zaradi njenih neposrednih ali posrednih posledic je v lanskem letu na svetu umrlo več kot pol milijona ljudi, v Sloveniji pa v prvih teh mesecih leta 2019 kar 60 ljudi. Morda bo korona virus na nek način pripomogel k temu zavedanju v prihodnje, povečal zavedanje o primerni higieni in drugih ukrepih in precepljenost populacije.    

Sama svoje delovne dolžnosti opravljam naprej, seveda ob spremljanju situacije in upoštevanju navodil Evropskega parlamenta.«  

 

FOTO: Jarun011, Harvard University