»Vzorci obnašanja so pogojeni predvsem s strani družbeno pripisanih norm in spolnih stereotipov. Tudi v politiki ni drugače,« je v uvodu povedala Tanja Fajon, ki je spregovorila o svoji izkušnji ženske v svetu pretežno moške politike. »Nočem se navaditi na nasilen in seksističen  način komunikacije, ki smo ga ženske vse prepogosto deležne, nočem pristajati na zastarele delitve vlog in ne bom se sprijaznila s tem, da bi vse to postalo del naše nove realnosti. Želim si, da bi ženske izkoristile svoj glas in bile slišane,« je povedala poslanka in predsedujoča SD.

Panelistke so predstavile raziskavo, ki jo je Inštitut za proučevanje enakosti med spoloma (IPES) napravil med prvim valom epidemije o vzdušju v intimno-partnerskih odnosih in družinah v času karantene in negotovosti, o porastu nasilja v tem času in drugih posledicah. Obsodile so nevaren odmik nekaterih držav od ratifikacije in vsebine Istanbulske konvencije.

»Od predsednika vlade Janeza Janše želim jasen odgovor, kakšno je njegovo stališče in kako se bo Slovenija odzvala na poziv Poljske, da Slovenija odstopi od Istanbulske konvencije,« je bila jasna poslanka.

Poseben poudarek pa je bil namenjen tudi vlogi medijev in načinu njihovega poročanja pri pomembnih aspektih enakosti med spoloma.    

Dogodek sta organizirala IPES in Ženski forum Socialnih demokratov.