»Schengen je danes resno ogrožen. Dejali ste, da bo ključ do obnove svobode gibanja v schengenskem prostoru nov dogovor o migracijah in azilu. Zelo jasno ste naredili vez med skupno evropsko migracijsko politiko in delovanjem Schengena. Veste, kako zapleteno je najti skupni evropski odgovor na izzive migracij. Se vam zdi modro, da obnovo Schengena vežete na uspeh dogovora o migracijah? Boste torej dovolili državam članicam, da nadaljujejo z nezakonito prakso izvajanja kontrol na notranjih mejah dokler EU ne bo dosegla dogovora o migracijah? To je nedopustno,” je poslanka Fajon vprašala kandidatko.

Johanssonova je potrdila, da obstaja jasna vez, saj trenutna pravila o upravljanju z migracijami v EU trenutno ne delujejo. A potrdila je, da obstoječih nezakonitih praks na notranjih mejah ne moremo dopustiti. Proti državam sicer ne namerava sprožiti postopkov. To ne bo, kot je dejala, “njena prva naloga”. Odgovarja pa, da bo nujen dialog in da bo obnova Schengena njena prednostna naloga.

Poslanka Fajon je v nadaljevanju kandidatko za komisarko še vprašala, kdaj pričakuje naslednjo širitev schengenskega prostora in če bo to s Hrvaško. “Lahko država izpolni pogoje, če ne spoštuje vladavine prava? Gre za tehnični proces ali nazadnje politično odločitev?« je dodala. Johanssonova se je jasnemu odgovoru izognila.

Tanja Fajon je sicer pozdravila dejstvo, da kandidatka s Švedske obnovo Schengna, kot tudi reformo skupne evropske migracijske in azilne politike, postavlja za eno izmed svojih prioritet. Veseli se sodelovanja z Johanssonovo pri ključnih izzivih v prihodnji Evropski komisiji, ki bodo nedvomno zahtevala veliko njene in skupne modrosti in političnega poguma. “Vendar pa od kandidatke za komisarko pričakujem, da bo, če bo potrjena, nemudoma ukrepala zoper države, ki kršijo schengenska pravila,” je poudarila naša poslanka.