V 130-članski opazovalni misiji Evropske unije je sodelovalo tudi 7 poslancev Evropskega parlamenta. Med misijo so se sešli s predstavniki političnih strank, volilne komisije, sodstva, medijev, z verskimi voditelji, civilno družbo in delegacijami drugih mednarodnih opazovalnih organizacij.

S kolegico Julie Ward sva na dan volitev v ruralnem predelu jezera Naivasha okoli 80 km od Nairobija, kjer sva obiskali 9 volišč, opazili tudi izjemno udeležbo žensk, ki so se udeležile volitev ali pomagale pri njihovi organizaciji. Podobno je bilo po vsej državi, so nama potrdili kolegi. Politične stranke smo pozvali, naj zagotovijo večjo udeležbo žensk na vseh ravneh političnega življenja v Keniji,« je povedala poslanka.

Delegacija EU je ostro obsodila tudi nedavni šokantni umor enega od vodilnih predstavnikov volilne komisije in pozvala k nadaljnji preiskavi v tem in drugih primerih izsiljevanj, pritiskov in drugih nepravilnosti, ki so se dogajale pred volitvami v močno polarizirani atmosferi. »Kandidate in stranke smo pozvali, naj omogočijo nemoteno in transparentno delovanje volilne komisije do konca volilnega procesa in uporabijo pravne kanale za rešitev morebitnih pritožb. Zdaj je čas, da kenijski politiki združijo ljudi in delajo skupaj za boljšo prihodnost vseh Kenijcev. Upam, da bodo na novo izvoljeni predsednik in guvernerji izpolnili pričakovanja vseh državljanov. Od krepitve kenijske demokracije bodo imeli koristi vsi,” je dejala Tanja Fajon.

Delegacija Evropskega parlamenta je izrazila pričakovanje, da bo s Kenijo tudi po volitvah še naprej razvijala tesno sodelovanje.