Spoštovani predsedniki, dragi kolegi!

Evropska unija že leta drvi iz krize v krizo. Gasimo eno, pride nova. Po vrhu decembra spoštovani predsednik Sveta tudi približno nisem optimistična, ko govorimo o reševanji razmer z begunci in migranti. Težave imamo povsod, pri premeščanju beguncev, vračanju, varnosti na mejah, sodelovanju s Turčijo. Decembra sem na tem mestu voditelje pozvala, naj obranijo Schengen. Naj izvajajo sprejete ukrepe. Medtem so nastale nove ograje, nove mejne kontrole, naraščajo nacionalistična retorika, nestrpnost, ksenofobija.

V Sloveniji moji državi, tako kot drugod, ljudi skrbi, skrbi jih, da nas je evropska solidarnost pustila na cedilu. Skrbi nas, kaj bo prinesla pomlad - na tisoče novih obupanih prišlekov po balkanski poti, ki jih bomo prisiljeni ustaviti z ograjami? Potrebujemo ukrepe, ki bodo delovali.

Pred tremi leti je Unija dobila Nobelovo nagrado za mir. To mora ostati naša temeljna motivacija za povezovanje. Uveljavljanje demokracije in človekovih pravic doma in v svetu.

Evropa mora obdržati humanitarni obraz, obenem pa moramo večje napore usmeriti tja, kjer danes divjajo vojne in revščina.

Dejstvo je, da se nobena država z izzivi migracij, terorizma, ipd ne bo mogla spopadati sama. Da, moramo biti realisti, pesimizem nas ne bo pripeljal do rezultatov. Da, moramo ravnati enotno! In ne z egoizmi, z nacionalistično, celo radikalno retoriko. A Morda moramo tudi manj govoriti in se več dogovoriti, manj obljubljati in več ukrepati.

Spoštovani, Smo v težki situaciji. In sramota je, da tedne in tedne ponavljamo iste stvari, medtem pa razpadajo vrednote Evrope.

Da. Politični samomor. Ampak kdo bo nosil odgovornost? Pridružujem se pozivu k izrednemu vrhu in ja če skupnih rešitev ne bo, se bojim, da tudi Unije ne bo.

 

Razpravo lahko v živo spremljate tu: http://www.europarl.europa.eu/plenary/en/agendas.html#banner_session_live