Pretresli so me prizori otrok, starejših, žensk in bolnih, ki brez jasne prihodnosti životarijo v kampih, kontejnerjih, šotorih, za golimi stenami ali na cesti,«  je med štiridnevnim delovnim obiskom Turčije povedala evropska poslanka Tanja Fajon.

Delegacija odbora Evropskega parlamenta LIBE (državljanske svoboščine, notranje zadeve in pravosodje) je včeraj obiskala kamp za sirijske begunce v bližini turško-sirijske meje, ki je zaradi novega pritiska beguncev trenutno zaprta. V Gazientepu se je sešla tudi s pristojnimi oblastmi in predstavniki humanitarnih in drugih nevladnih organizacij, ogledala pa si je tudi naselja, v katerem živi večinsko sirijsko prebivalstvo.

"Evropska unija mora nemudoma zagotoviti tri milijarde evrov pomoči Turčiji. Ta mora doseči begunce, ki potrebujejo hrano in streho nad glavo, otrokom je treba omogočiti izobraževanje, odraslim pa dostop do trga dela. Obenem je nujno, da vzpostavimo varne poti za Sirijce, ki bežijo pred vojno in terorizmom na evropska tla, v zameno za vračanje migrantov, ki niso upravičeni do mednarodne zaščite, iz Grčije v Turčijo. Beg po balkanski pot bomo ustavili le s tesnim sodelovanjem med Grčijo in Turčijo in ne z gradnjo novih zidov po vsem južnem Balkanu in nepremostljivimi ograjami na zeleni meji med Grčijo in njenimi južnimi sosedami Makedonijo, Albanijo in Bolgarijo," je dejala Fajonova.

Delegacija EP se danes v Ankari sestaja s predstavniki turške vlade, o akcijskem načrtu za Turčijo bosta pristojna parlamentarna odbora EP in turškega parlamenta razpravljala na skupnem zasedanju, popoldne pa bodo sledila srečanja s predstavniki nevladnih organizacij v Turčiji.

"Turčija ne bo mogla zaustaviti ljudi, ki bežijo, če jim ne bo uspela zagotoviti dostojnega življenja. Vsak dan brez ukrepanja mednarodne skupnosti ogroža nova življenja in zaostruje razmere na evropski zunanji meji," je zaključila Tanja Fajon in vse države EU vnovič pozvala, naj nemudoma in skupaj ukrepajo.

Klikni za ogled fotografij iz Gaziantepa