Senator Bob Menendez je potrdil napovedi Bidnove administracije, da bodo ZDA kljub obstoječim razlikam varovale skupne vrednote demokracije, človekovih pravic, vladavine prava, proste trgovine. »Naš fokus je zavezništvo. Močnejši smo, ko govorimo z enim glasom,« je dejal.

Evropski poslanci Tanja Fajon, David Mc Allister,  Danuta Hűbner in Klemen Grošelj ter Federica Mogherini, nekdanja visoka zunanje politična predstavnica EU, so izrazili stališča EU glede trenutnih prioritet, to je spopadanje s pandemijo, izboljšanje ekonomske slike, boj s podnebnimi spremembami, vrnitev k multilateralizmu in skupnim vrednotam ter spodbujanje miru in varnosti.

Glede podnebnih vprašanj, med katerimi je voditeljica izpostavila stališče glede frackinga, ki mu novi predsednik Biden ne nasprotuje, je poslanka Fajon poudarila, da jo veseli vračanje ZDA k Pariškemu podnebnemu sporazumu. »Glede metode frackinga pa lahko rečem, da je del slovenske opozicije, tudi moja stranka, do nje zelo zadržan, saj gre za metodo, ki je škodljiva za zdravje ljudi in ima veliko negativnih posledic za okolje. Mislim, da moramo najprej najti skupno stališče v Evropi, kjer so nekatere članice fracking deloma ali v celoti že prepovedale, potem bomo šele lahko zavzeli skupno stališče v odnosu do ZDA,« je poudarila.  

Na omizju se niso mogli izogniti vprašanju sproščanja sredstev za okrevanje po pandemiji, ki je ogroženo zaradi Madžarske in Poljske. »Zaradi teh držav izgubljamo dragoceni čas. Če o finančni ovojnici ne bo sporazuma, bo to velika škoda za EU. Vendar moram trdno braniti svoje stališče, saj govorimo o davkoplačevalskem denarju. Tu računam na nemško predsedstvo Svetu EU. Kredibilnost bomo ohranili samo, če bomo vztrajali, da  države, ki ne spoštujejo dogovorov oz. pravne države, ne dobijo denarja. Evropa ni a la carte, gre za solidarnost, tudi takrat, ko delimo denar naših ljudi,« je dejala Tanja Fajon.