"Jean-Claude Juncker ni socialni demokrat, je pa izjemen politik z jasno vizijo o Evropi, na katero bomo Evropejke in Evropejci, če bo uresničil obljube, spet ponosni. Močno si želim, da bi mu z ambiciozno zastavljeno reformno agendo to vizijo uspelo uresničiti.

V Evropskem parlamentu smo imeli prvič priložnost, da predsednika komisije izvolimo na demokratičen način, na podlagi rezultatov evropskih volitev. Kandidata nam niso vsilile evropske vlade; Juncker je bil izbira ljudi. To je pomembno sporočilo. Evropa mora spet postati razumljiva svojim državljanom.

Predsednik nove Evropske komisije napoveduje ukrepe na praktično vseh področjih,  za našo politično skupino pa so še posebej pomembne njegove obljube blaginje za vse, socialni dialog, jamstvo za mlade, reindustrializacija Evrope in več investicij v gospodarstvo, ki mora služiti ljudem in ne nasprotno.

Vesela bom, če bo v komisarski ekipi pod vodstvom Junckerja primeren resor dobila tudi Slovenija. Skrbi me, ker se v naši državi še nismo lotili resne razprave o kandidatu ali kandidatki za komisarja. Potrebujemo čim širše politično soglasje za močno osebnost, ki bo v prihodnji Evropski komisiji delovala na področju, ki bo v strateškem interesu naše države.

Socialisti in demokrati smo Jean-Claudu Junckerju med drugim sporočili, da bomo zelo pozorno spremljali oblikovanje komisarske ekipe in opravili resna zaslišanja kandidatk in kandidatov za komisarje, ki se bodo začela septembra. Pa tudi, da ne bomo podprli ekipe, v kateri ne bo dovolj komisark," je dejala podpredsednica poslanske skupine v Evropskem parlamentu Tanja Fajon, ki je v S&D sicer pristojna za področja stikov z mediji ter človekove pravice, pravosodje in notranje zadeve.