''Spoštovani plenum,

homofobija se na Poljskem širi kot bolezen! Že od nekdaj opozarjam na porast in nevarnost sovražnega govora. Ne le zato, ker besede lahko močno zabolijo in prizadenejo ljudi, ampak ker pogosto vodijo v resnično sovraštvo in nasilje, ki razdvaja družbo. Najpogostejše tarče so ravno manjšine.

Predstavniki LGBTI skupnosti so vse pogosteje deležni sovražnih besed in dejanj, ker so ta v javnem, kulturnem in političnem diskurzu enostavno vedno bolj dopuščena in tolerirana.

Na Poljskem je v letošnjem letu kar 87 lokalnih skupnosti razglasilo »območja, osvobojena LGBTI ideologije«. Trpijo mladi, naraščajo samomori. Take nedopustne odločitve so odraz vsesplošne klime v državi, katere del si močno prizadeva zatreti pravico do svobodne izbire partnerja in pravico do splava. Tu kažem s prstom tudi na poljsko organizacijo Ordo Iuris.

A se pri Poljski ne konča. Neustrezne so bile reakcije oblasti na Madžarskem ob homofobnem nasilju, o vse več verbalnih in fizičnih napadih na pripadnike LGBTI poročajo iz Nemčije, Združenega kraljestva in Finske. V Litvi je še vedno prisotna cenzura vseh LGBTI vsebin, da bi utišali pripadnike skupnosti. Tudi meni žal ni treba predaleč od doma - nedavno smo bili priča novemu napadu na LGBTI klub v Ljubljani.

Kako si kdor koli drzne posegati v življenja ljudi samo zato, ker ljubijo drugače? Kdaj bomo kot družba doumeli, da je sprejemanje drugačnosti in raznolikosti tisto, kar nas dela močnejše, boljše in naprednejše. Populizem in sovražni govor nimata prostora v moji Evropi, zato pozivam Evropski parlament, Evropsko komisijo in Svet, da enkrat za vselej obsodimo nasilje nad LGBTI skupnostjo v celotni EU in se zavežemo k prizadevanjem za povečanje njihove pravne zaščite.

Hvala.''