"Spoštovani komisar!

Pravite, da je Evropska unija pripravljena pomagati Avstraliji v tej krizi katastrofalnih požarov. Ni dovolj, da čakamo, ali nas bo avstralski premier zaprosil za pomoč. Jasno je, da Avstralija ni kos dinamiki. Umrli so mnogi ljudje, požganih je več tisoč domov, na prizadetih območjih umrla že več kot tretjina živalstva, zaradi izgube habitata je resno ogroženo preživetje koale.

Socialni demokrati smo v Sloveniji Evropski komisiji in slovenski vladi podali pobudi za mednarodno solidarnost pri boju z uničujočimi požari v Avstraliji. Predlagamo, da ponudimo Avstraliji proste zmogljivosti civilne zaščite in gasilstva za zajezitev in gašenje požarov. Komisijo pozivamo, naj pripravi takojšen načrt skupnih aktivnosti. Ne zgubljajmo časa, pošljimo Avstraliji gasilce iz unije v pomoč!

Stopiti moramo skupaj in solidarno pomagati – pogasiti požare in rešiti, kar se da. Predvsem življenja.

Učinke podnebnih sprememb moramo blažiti povsod po svetu. Požari v Avstraliji so še eno v vrsti kritičnih opozoril, ki kažejo na posledice neukrepanja proti podnebni krizi.

Če želimo biti vodilni pri podnebnih ukrepih, spremeniti moramo način življenja, upravljana virov in odnosa do narave in vseh živih bitij tega planeta, predvsem pa prevzeti odgovornost in povečati ambicije."

 

FOTO: socialnidemokrati.si