»Balkansko pomlad je zaznamovalo napeto ozračje, še zlasti v Bosni in Hercegovini (BiH) je bilo slišati kritičen odziv na nedavne odločitve Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Prepričana sem, da je nadaljevanje poti sprave in posledično aktivnega regionalnega sodelovanja edina prava pot za BiH, kot tudi za ostale države v regiji. Zato včerajšnje srečanje srbskega premierja s predsedujočim predsedstva BiH v Mostarju vliva upanje, da se balkanski voditelji zavedajo pomena dialoga, razumevanja in tolerance. Pomembno je, da BiH nadaljuje pot proti Evropski uniji (EU), saj si njeni državljani – še posebej mladi, ki smo jim dolžni upanje v boljše jutri – zaslužijo bolj dostojno življenje in funkcionalno državo,« je ob robu razprave o Poročilih o napredku Albanije in BiH na EU poti povedala Tanja Fajon (S&D/SD), podpredsednica Skupine naprednega zavezništva socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu in članica Delegacije za odnose z BiH in Kosovom.  

»Konec minulega tedna sem preživela v Albaniji, kjer sem se seznanila z aktualnimi razmerami in dogajanjem povezanim z napredkom države na EU poti. Za Albanijo in njeno pot proti Evropski uniji je prelomni trenutek.  Nujno je, da čim prej sprejme kompleksno reformo pravosodja. A pomembno je, da se albanski voditelji zavedajo, da ne gre za 'ugajanje' Bruslju, temveč za reforme v albanski državi in družbi, ki bodo izkoreninile močno razširjeno korupcijo na vseh ravneh in vpeljale dejansko vladavino pravne države. Ne želimo si kozmetičnih sprememb zakonov, zato, da se izpolnijo obljube Bruslju, ampak resničnega spoštovanja in učinkovitega uresničevanja sprejetih zakonov,« je dejala Fajonova.

»Po letih spremljanja situacije v obeh državah vidim enake vzorce, ki me žalostijo: nespoštovanje prava in pravne države, razširjeno korupcijo, egoistično obnašanje voditeljev, ki skrbijo za lastno politično preživetje in množično odhajanje mladih. Ravno slednje je najbolj skrb vzbujajoče, saj države, iz katerih želijo oditi številni mladi nimajo veliko razlogov za optimizem. Naj bo to motivacija za premik v miselnosti in bolj odgovorno ravnanje vladajočih elit,« je sklenila Tanja Fajon.