"Enotni trg omogoča mobilnost državljanom EU in odpira številne možnosti za zaposlitev ali opravljanje strokovnih praks v Bruslju in drugod po EU, ki niso v celoti izkoriščene. Na podlagi lastnih izkušenj vam lahko povem, da je treba izkoristiti čisto vse možnosti, ki se vam ponujajo, se prijavljati na različne razpise in iskati priložnosti. Ni dvoma, da vam bodo izkušnje z različnih področij koristile na vaši karierni poti," je povedala poslanka.

Na drugem delu posveta, ki je danes potekal v Celju, je poslanka z evropskim kolegom Lojzetom Peterletom (EPP), Gašperjem Korenom iz podjetja Zemanta in mag. Greto Malec iz Banke Celje predstavila priložnosti za zaposlovanje, zlasti mladih, v institucijah EU, s posebnim poudarkom na Evropskem parlamentu.
Kot primer dobre prakse v smeri izboljšanja stanja brezposelnosti mladih v Sloveniji in v EU je izpostavila program Jamstvo za mlade, obenem pa opozorila, da mora tovrstne ukrepe spremljati še vrsta drugih gospodarskih ukrepov: "Mladi bodo morali spremeniti tudi miselnost, saj so časi, ko so se službe kar ponujale, žal minili."

Dopoldan se je evropska poslanka mudila še na obisku na osnovni šoli Žetale, kjer je v okviru kulturnega dne na šoli in v Evropskem letu državljanstva predstavila EU, raznolikost kultur in jezikov ter tudi svoje delo v Evropskem parlamentu.