"Spoštovani!

Prah, ki ga v zadnjem času dviga nezavezujoč, politični globalni dogovor o migracijah, meče slabo luč na Evropo, spodbija verodostojnost iskrenih namenov reševanja velikih svetovnih izzivov. Umikanje držav EU iz dogovora spodbuja tekmo, kdo bo prvi dosegel dno in se bolj približal Trumpovemu načinu svetovne ureditve. Ta verjame zgolj v: »vsak za sebe«, »samo mi in nihče drug« ter »negativne posledice ne obstajajo«, »obljube nič ne veljajo«. Ali je to prihodnost, ki jo želimo?

Za tem, ko sta od dogovora že odstopili ZDA in Avstralija, je svoj odstop napovedala Madžarska, nato še Avstrija in včeraj še Bolgarija. Skeptične ostajajo Češka, Poljska in Hrvaška.

Globalni dogovor, ki bo uradno sprejet v Marakešu kot deklaracija, ne odpira vrat za migracije, ne izenačuje migrantov z begunci in ni v nasprotju z mednarodnim in evropskim pravom. Še več, dogovor ščiti interese držav in potrjuje njihovo suverenost glede upravljanja z migracijami. Dogovor je pragmatičen tudi glede najtežjih vprašanj ter vzpostavlja zdravo ravnovesje med pravicami držav in njihovimi splošnimi obveznostmi.

Žal ga poskušajo zlasti desničarski politiki, kot je Orban, ali recimo v moji državi Sloveniji opozicijske stranke, zlorabiti za ustrahovanje in manipulacijo ter za odvračanje pozornosti od drugih pomembnih vprašanj.

Socialni demokrati ostajamo trdno zavezani globalnemu dogovoru in stališču, da lahko globalne izzive rešujemo zgolj skupaj, združeni in ne vsak za sebe, razdeljeni, po trumpovsko.

Spoštovano avstrijsko predsedstvo,

za eno od prioritet na področju zunanje politike ste postavili dogovore glede sodelovanja in multilateralizma. A vaše poteze pričajo o povsem nasprotnem. Sprašujem se, ali bi se bile trenutne vlade na Dunaju, v Budimpešti in Varšavi danes sposobne dogovoriti in vzpostaviti skupnost, kot je Evropska unija? Mislim, da ne. Kakšno prihodnost torej namenjate prihodnjim generacijam?"

 

Vir fotografije: http://www.un.org/en/conf/migration/