Žal od ministra še ni prejela odgovora, smo pa o nameri poslanke, da obišče Alpaya in tako opozori na neprimerno ravnanje turških oblasti, obvestili tudi mednarodno javnost, med drugimi vodjo EU Delegacije v Ankari Christiana Bergerja in komisarja za človekove pravice pri Svetu Evrope Milsa Mužnieksa, v stiku pa smo tudi z Alpayevimi odvetniki in sorodniki.

Dva dni pred obravnavo, na kateri bodo sodniki presojali, ali je slabšajoče se zdravstveno stanje Alpaya sploh primerno za nastanitev v zaporu, Tanja Fajon poziva: »Zadrževanje novinarjev v zaporih brez dokazov o njihovi krivdi, in to po nekaj let, je nehumano in necivilizirano. Brutalen napad na svobodo medijev, ki ga je izvedel predsednik Erdogan, dokazuje, da je Turčija izbrala pot nazadnjaštva, ki jo oddaljuje od vrednot sodobne Evrope in sveta. Vendar ne bom odnehala v svoji nameri. Želim, da zaprti vedo, da lahko računajo na pomoč EU in njenih članic, zato pozivam vse, ki imamo glas, da združimo moči. #FreeAlpay.«      

O akciji, ki se ji je na pobudo organizacije Human Rights Watch pridružil Evropski parlament, smo sicer že poročali.

Sahin Alpay je 73-letni turški politolog, nekdanji kolumnist dnevnika Zaman. Turška oblast ga je 27. julija 2016, ob sočasni dokončni ukinitvi dnevnika, aretirala in obtožila poskusa spodkopavanja ustavnega reda, poskusa parlamentarnega in državnega prevrata in članstva v teroristični organizaciji. S temi absurdnimi obtožbami se je Alpay pridružil že več kot 200 novinarjem - zapornikom v Turčiji.