»Od Francije pričakujem ambiciozno vodenje in konkretne rezultate za krepitev človekovega dostojanstva, pravne države, demokracije, socialne pravičnosti, enakosti, človekovih pravic. Živimo v zahtevnih časih, svet se naglo spreminja, zato so nujne tudi prilagoditve delovanja povezave in njenih pravilPozdravljam, da je predsednik Macron uvodoma močan poudarek dal pomenu pravne države, ko je opozoril, kako skrhana je danes naša demokracija. Bolj kot kadarkoli je potrebna konsolidacija skupnih vrednot, jasna vizija o prihodnosti Evrope, ki vključuje pričakovanja naših državljank in državljanov,« je ob predstavitvi poudarila evropska poslanka. »Pozdravljam besede predsednika, da moramo v ljudeh obuditi zaupanje glede spoštovanja vladavine prava, da upravljavljanje z načeli pravne države ne postane arbitrarno. Ne smemo dopustiti, da politiki izrabljajo njen pomen in ustvarjajo idejo da je to nekaj, kar si je izmislil Bruselj. Gre za skupna načela upravljanja in spoštovanja vrednot in predpisov. Vsi odmiki od skupnih idej nas vodijo v avtoritarnost. Temu smo priča na Madžarskem, Poljskem, pa tudi v Sloveniji,« je dodala Fajon.

»Če želimo, da Unija (p)ostane varen, stabilen in zdrav prostor za prihodnje generacije, moramo v osredje postaviti politike za socialno in pravično Evropo, zeleno in digitalno prihodnost, obnovo temeljnih evropskih vrednot. Na tem mestu pozdravljam zaveze francoskega predsedovanja proti diskriminaciji žensk in za spoštovanje spolnih in reproduktivnih pravic, pravico do splava, izboljšanje položaja žensk v upravnih odborih in znižanje plačnih razlik med spoloma.

Veseli me, da je francoski predsednik na agendo uvrstil tudi širitev Unije na Zahodni Balkan. Pričakujem, da bo z napovedjo o posodobitvi pravil, ki bodo omogočila članstvo teh držav v EU, čimprej zagotovil tudi odprtje pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo,« je zaključila poslanka.

 

Vir fotografije: https://twitter.com/TheProgressives