"Načrt je razgrnjen, a brez konkretnih dejanj bo evropska migracijska in azilna politika spodkopala lastne vrednote - solidarnost, človekove pravice in dostojanstvo. Z njimi pa nova nedolžna človeška življenja. Begunci so prisiljeni bežati s številnih žarišč v Afriki in na Bližnjem vzhodu, bežati za golo preživetje. Za to nosi odgovornost tudi Zahod, tudi Evropa. 
 
Skrbi me negativen odziv v vrsti držav članic EU ob razgrnitvi predloga o uvedbi kvot. Še več, nekatere so se solidarnosti in prevzemu bremena odrekle z nevarno populistično in nacionalistično retoriko. Tudi Slovenija je bila v prvih odzivih previdno zadržana. Slovenci smo v preteklosti že večkrat dokazali, da smo solidaren narod. In upam, da bomo to dokazali tudi sedaj, ko gre za begunce vojn in nasilja. Zato me še posebej veselijo akcije v podporo solidarnosti, ki jih v naši državi vodijo nevladne organizacije in posamezniki. Slovenke in Slovence pozivam, naj se ji pridružijo.
 
Zavedam se, da smo pred izjemnimi izzivi. Problem krize z begunci ni le evropski problem, je svetovni problem in zahteva celovit globalni pristop. Verjamem, da bomo uspešni le, če bomo sočasno rešitve iskali tudi za konfliktna območja. Da bomo bolj uspešno kot v preteklosti pomagali pri umirjanju razmer  in odpravljanju vzrokov za beg in preseljevanje, vzrokov, kot so vojne, lakota, revščina," je še dejala evropska poslanka Tanja Fajon.
 
Vir fotografije: www.europarl.europa.eu