Govor poslanke objavljamo v celoti:

Spoštovane kolegice in kolegi,

Napovedali ste, da se bo spomladi Evropa soočila z novim valom priseljencev. Opozorili ste na možnost zelo resne krize, če ne bomo prevzeli skupne odgovornosti. Vztrajajte in ukrepajte, če temu ne bo tako!

Da, sodelovanje s Turčijo je ključno, ampak ključno je tudi vzpostavljanje varnih poti za begunce, ki bežijo pred vojno in pregonom na evropska tla. Tega danes ne počnemo!

Malta ima izkušnjo z razmerami z begunci in migranti, računam na vas, da nam bo uspelo oblikovati učinkovito evropsko migracijsko politiko. Pozdravljam vašo pobudo o vrhu v Valetti,  a upam,  da boste iskali tudi konkretne rešitve za prenovo Unije. Stojimo na mestu, praktično se ne premikamo, če povzamem leto 2016.

V središče postavljate državljana in želite s t.i. »pragmatičnim idealizmom« nasloviti skrbi prebivalcev unije, omogočiti več služb in zagotoviti varnost. Srčno želim, da nam skupaj uspe.

Prihajajoč iz Slovenije, podobno majhne države, verjamem, da ima Malta veliko možnosti, da predsedovanje izpelje korektno in dosledno. A zgolj to ne bo dovolj. V naslednjih mesecih bomo potrebovali odlično vodstvo, ne zgolj malteškega kapitana EU, temveč njenega celotnega vodstva, vseh nas. V nasprotnem primeru nam grozi zmaga zelo nevarnih vrednot.

 

Source of the photo: EP