Iz Grčije še naprej prihajajo mešana sporočila. Za tem, ko se je ob polnoči iztekel program pomoči državi iz reševalnega mehanizma, je grški premier ponoči zaprosil za novo pomoč ter sporočil posojilodajalcem, da z manjšimi popravki sprejema pogoje upnikov. Vlada pa ob tem ne spreminja poziva državljanom, naj na referendumu v nedeljo glasujejo proti predlogu v zameno za program pomoči, ki ni več veljaven.

Socialni demokrati (SD) menimo, da je potrebno narediti vse, kar je v naši moči za preprečitev poslabšanja razmer ter morebitne grške in evropske tragedije. Grki trpijo že predolgo. Politična preigravanja ter medijska manipulacija grške vlade škodijo predvsem Grkom samim, ki zaradi nujnih ukrepov sedaj le s težavo dostopajo do svojih finančnih virov, bančni sistem pa je močno ogrožen.

V SD smo prepričani, da bodo grški voditelji ravnali pravilno le če ta hip premorejo največjo mero odgovornosti, preudarnosti in premišljenosti. V zadnjih mesecih je bilo preveč nepričakovanih reakcij in nezadovoljstva na obeh straneh pogajalske mize. Časa in potrpljenja za preigravanje ni več in edina pravična poteza bo tista, ki je Grčijo enkrat in za vselej popeljala iz krize, ki sta jo povzročila strogo varčevanje in trojka.

Nedeljski referendum, v kolikor bo do njega res prišlo, bo resen preizkus za evropski projekt in hkrati za trenutek resnice in prihodnost Grčije. Problem ni samo grški, ampak tudi evropski. Zato mora biti tudi rešitev evropska. Socialni demokrati bomo vedno podpirali poglobitev evropske ekonomske in monetarne unije, okrepitev evroobmočja in nadgraditev evropske ideje.