Nujno moramo izboljšati medijsko zakonodajo, vzpostaviti ustrezne ekonomske in pravne okvire, v katerih delujejo medijske hiše, in krepiti profesionalizem v novinarstvu. To je skupni poziv EU in vzhodnoevropskim državam v poročilu o zagotavljanju svobode medijev in integritete, ki sem ga za 6. zasedanje Parlamentarne skupščine Euronest v Kijevu pripravila s soporočevalcem iz Azerbajdžana,” je ob robu zasedanja dejala evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD).


Odbor Euronest za politične zadeve, človekove pravice in demokracijo je predlog poročila v ponedeljek v Kijevu sprejel z absolutno večino. Parlamentarna skupščina bo o njem glasovala v sredo.


Vesela sem, da so se kolegi obeh strani strinjali o nujnosti izboljšanja razmer za neodvisno poročanje. Opozorila sem na nujnost financiranja javnih servisov in vlado v Kijevu pozvala, naj ustavi namere o razpolovitvi sredstev za javno televizijo iz državnega proračuna. Pozvala sem tudi k boju proti ruski propagandi,” je povedala poslanka.


V Kijevu se je udeležila tudi Ženskega foruma, ki je ob robu Parlamentarne skupščine sprejel politično izjavo o krepitvi sodelovanja žensk parlamentark Euronest, opolnomočenju žensk, enakosti spolov, nediskriminaciji v politiki in družbi ter boju proti vsem oblikam nasilja nad ženskami.