Primer je sosednja Avstrija, ki že več kot dve leti ohranja nadzor na mejah in s tem ne le ogroža zaupanje državljanov, temveč krepi tudi gospodarsko in politično škodo,” pravi evropska poslanka Tanja Fajon pred svojo predstavitvijo predloga poročila o spremembah zakonika o Schengenskih mejah, ki bo danes ob približno 17. 45 v pristojnem odboru EP (LIBE).

Prenos lahko v živo spremljate na povezavi (klikni).

“Evropska komisija je s predlogi sprememb zakonodaje žal šla v napačno smer in to bomo v parlamentu morali preprečiti. Obžalujem, da Junckerjeva ekipa poldrugo leto pred iztekom mandata evropskim vladam praktično ponuja začetek razpada schengenskega sistema. V oči bode predvsem dejstvo, da bi državam, ki danes očitno kršijo zakonodajo, tovrstne prakse priznali in jih celo spregledali. Ne pričakujem, da bodo pogajanja med institucijami in vladami enostavna, ampak v predlogu poročila sledim interesom Slovenije in drugih podobno mislečih držav, ki verjamejo, da moramo zaščiti tako svobodo gibanja v schengenskem prostoru kot varnost državljanov,” je dejala poročevalka.

Ocene kažejo, da bi bili stroški opustitve schengenskega območja – odvisno od regije in drugih trgovinskih poti – med 5 do celo 18 milijard evrov na leto. To je cena, ki si je ne more privoščiti nobena država, kaj šele Evropska unija. Podaljševanje obdobje nadzora na notranjih mejah do 5 let, kot trenutno predlaga Evropska komisija, je preprosto nesprejemljivo. Schengensko območje moramo ohraniti! S spremembami pravil moramo zagotoviti, da so kontrole zgolj skrajni ukrep, dejansko upravičene in časovno omejene ter da so pravila preglednejša, dosledna in jasna, zlorabe pa ustrezno nadzorovane. Tudi javnost bi morali bolje obveščati o dogajanju in tveganjih,” je še opozorila poslanka Fajonova.

Po današnji predstavitvi predloga poročila bo pristojni odbor sprožil postopke za vlaganje dopolnil, o poročilu pa bo predvidoma glasoval še pred poletnimi počitnicami.