Srbija mora storiti veliko več na področju pravosodja, boja proti korupciji, reforme potekajo počasi, napredek je počasen tudi pri normalizaciji odnosov s Kosovom. To je ključno in od tega bo odvisno, kako hitro bo država napredovala na poti v Evropsko unijo. Vsakršna sprememba meja na Zahodnem Balkanu oziroma morebitna menjava ozemelj je zaskrbljujoča, saj lahko destabilizira regijo”, je ob robu 9. zasedanja pridružitveno stabilizacijskega odbora parlamentov EU – Srbija v Beogradu danes dejala evropska poslanka Tanja Fajon (S/D&SD).

Srbija, ki napreduje gospodarsko in politično, ki izkoreninja korupcijo, krepi demokracijo in skrbi za ranljive ljudi, pripadnike manjšin in spravo, je pomembna za celotno regijo. Takšno Srbijo potrebujemo, ki bo faktor stabilnosti in bo delovala v duhu dobrososedskih odnosov za mir, stabilnost in blagostanje naše soseščine”, je opozorila Fajonova in dodala, da “odpiranje in zapiranje poglavij v pristopnem procesu Srbije EU ne sme biti edini cilj, kot tudi ne sprejetje reform na papirju, pomembno je njihovo izvajanje. Ljudje morajo začutiti gospodarski razvoj z boljšimi možnostmi in pogoji zaposlovanja, gospodarsko okolje mora postati varno za domače in tuje podjetnike in vlagatelje.”

Delegacija Evropskega parlamenta se je ob dvodnevnem zasedanju v Narodni skupščini sestala tudi s predsednikoma države in vlade Alekandrom Vučićem in Ano Brnabić, ministrico za pravosodje Nelo Kuburović, predstavniki nevladnih organizacij in vodjo opozicijskega gibanja in nekdanjim ombudsmanom Sašo Jankovićem.

Poslanka Fajonova je v pogovorih posebej izpostavila skrb nad svobodo izražanja in svobodo medijev, ki je v Srbiji močno in zasrkbljujoče nazadovala. Predstavniki srbskih in mednarodnih novinarskih organizacij poročajo o zelo težki, dramatični situaciji v medijih, napadih in pritiskih na novinarje. Opozorila je tudi na “nizko kulturo dialoga v Narodni skupščini, ostro in nevadno retoriko, kot tudi na odsotnost učinkovitega parlamentarnega nadzora nad izvršno oblastjo”.