Spoštovani plenum,

po nedavnem obisku v Srbiji žal ne morem biti preveč optimistična. Zdi se, da je razkol med zapisanim v dokumentih Evropske unije in dejanskim stanjem v državi izjemen. Medtem ko ima Srbija ugodne gospodarske kazalce, ponekod je v pogajanjih dosegla napredek, pa skrb ostajajo pravosodje, globoka polarizacija družbe, svoboda medijev.

Tu je primer ene od naslovnic v Srbiji - »Psi so spuščeni« s fotografijo peščice medijev in posameznikov, ki še vedno upajo kritizirati naglas. To je nesprejemljivo in Srbijo oddaljuje od Unije.

Ljudje v Srbiji mi pravijo, da želijo biti del Unije, želijo več delovnih mest in višje plače, manj korupcije, delujoč pravosodni sistem.

Unija ne bo nikoli popolna brez Srbije. Vendar takšne Srbije, v kateri namesto novic o pretepenih članih opozicije beremo o zdravi demokraciji, v kateri so namesto nacionalističnega podajanja žoge urejeni odnose s Kosovom, na katero so mladi ponosni in imajo vizijo doma. Takšno Srbijo vidim v Uniji in za takšno Srbijo se bom še naprej zavzemala.

Hvala.