"Svoboda gibanja je ena izmed temeljnih svoboščin Evropske unije in temelj evropskega povezovanja. Nedopustno je, da si premier neke države privošči manipulacijo s podatki iskalcev zaposlitev, ustvarja propagando proti tujcem in ruši naše skupne ideale - svobodo gibanja, enakost in solidarnost. Z vstopom v Unijo, padcem meja in dostopom do trga dela, so se marsikateremu Evropejki in Evropejcu uresničile sanje. Zakonita migracija je odgovor na krizo in ne nasprotno. Evropsko gospodarstvo bi razpadlo, če ne bi bilo migracij.

Prelaganje krivde na nedolžne ter obtoževanje migrantov iz srednje in vzhodne Evrope zaradi notranje političnih težav Velike Britanije je izjemno nevarno, še zlasti, ko so na pohodu populistične in ksenofobe sile. Takšna populistična retorika ima lahko zaradi vse večje brezposelnosti in revščine v letu evropskih volitev še posebej nevaren vpliv.

Spomniti se moramo na vrednote, na katerih je zrasla Evropa. Naš cilj mora biti ekonomska in socialna blaginja, zmanjšanje brezposelnosti in revščine ter resnično demokratična Evropska unija. Ciljev pa ne moremo doseči, če ne bomo delali skupaj", je še dodala Fajonova.

Pismo je na pobudo madžarskega poslanca Csaba Tabajdija podpisalo 38 evropskih poslancev iz več političnih skupin v Evropskem parlamentu. Izvirnik pisma s seznamom podpisanih si je moč ogledati v priponkah.