A vendar je pred BiH še dolga in naporna evropska pot, na kateri pričakujem v prvi vrsti odgovornost predstavnikov oblasti pri izvajanju reform, ki bodo ustvarile boljše življenjske pogoje za državljane BiH. Ne smemo pozabiti, da gre na koncu za dobrobit državljanov in njihovo boljše življenje, to je tisti cilj, h kateremu mora BiH strmeti, in ne za članstvo v EU kot tako,” je ob koncu tridnevnega obiska v BiH dejala evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD).
 
Fajonova se je ob robu konference o podobi BiH v Evropi in svetu, ki je potekala v organizaciji Zunanje trgovinske zbornice in inštituta Friedrich Ebert Stiftung v Sarajevu, srečala s predsedujočim Predsedništva BiH dr. Mladenom Ivanićem, s katerim sta spregovorila o oblikovanju vlade BiH ter o prihajajočem obisku Predsedništva BiH v Republiki Sloveniji. V Banja Luki se je evropska poslanka sešla s predsednico vlade Republike Srpske Željko Cvijanović, ki je predstavila dosedanje delo in načrtovane korake na EU poti. Poslanka pa je v pogovori sogovornico opozorila,"da je BiH v preteklosti izgubila preveč dragocenega časa in da morebitne nove blokade pri sprejemanju nujnih reform niso sprejemljive. Skrajni čas je za odgovorno in verodostojno politiko. To bo dokaz, da so BIH politiki resnično zavezani k evropski poti," je dejala.
 
 Na okrogli mizi EU Cafe v organizaciji inštituta Friedrich Ebert Stiftung je evropska poslanka spregovorila z mladimi. Fajonova je govorila o prednostih članstva v EU za mlade, medtem ko so študenti iz Banja Luke predstavili svojo plat zgodbe o tem, kako vidijo prihodnost znotraj BiH.
 
Ob robu obiska v BiH se je poslanka srečala tudi z vodjo Monitoring tima za vizumsko liberalizacijo Bakirjem Dautbašićem. “Pozdravljam delo Monitoring tima za brezvizumski režim v BiH, ki opravlja dobro delo s ciljem odpravljanja nepravilnosti, zmanjšanja števila lažnih azilantov, večje varnosti na mejah kot tudi nevarnosti verske radikalizacije. Številke lažnih azilantov iz zahodno balkanskih držav so zaskrbljujoče, a prepričana sem, da ta hip brezvizumski režim ni ogrožen,” je zaključila Fajonova.