"Obžalujem, da so kljub pozitivnemu poročilu o napredku hrvaški kolegi tudi tokrat zlorabili Evropski parlament kot poligon za razčiščevanje dvostranskih odnosov s Srbijo. Prepričana sem, da pozivi k proučitvi zakona o jurisdikciji nad vojnimi zločini nikakor ne sodijo v to poročilo. Podobno so pred meseci hrvaški poslanci evropski prostor izkoristili za obračun z obsojenim vojnim zločincem Šešljem.
 
Srbija nosi veliko odgovornost, ko gre za sodelovanje v regiji kot tudi v odnosu s Kosovom. V tej luči pozdravljam nedavno nadaljevanje dialoga o normalizaciji odnosov med Srbijo in Kosovom s sprejetjem Sporazuma o pravosodju, ki je bistvenega pomena za napredek na poti EU integracij. Ključno je, da čim prej začnemo pogajanja s Srbijo z odprtjem poglavij 23 in 24. Velik izziv za Srbijo ostaja odnos do sankcij proti Rusiji, saj bo država brez usklajene zunanje politike s stališči EU težko napredovala.
 
Kljub že devetemu pozivu Svetu, naj določi datum za začetek pogajanj, so izgledi za Makedonijo vse manj optimistični. Tudi zaradi trenutne zaskrbljujoče politične situacije v državi. Razkriti posnetki o nezakonitem prisluškovanju pričajo o načeti demokraciji in odpirajo vprašanje legitimnosti vladanja premiera Gruevskega. Oblasti se morajo odločneje lotiti izkoreninjanja korupcije, omogočiti pogoje za svobodo medijev in doseči višjo raven politične kulture in kulture dialoga.
 
Makedonija je izgubila preveč časa tudi zaradi dolgotrajnega spora glede imena. Skrajni čas je, da se z ukrepi in s skupno politično voljo dosežejo spremembe. V nasprotnem primeru grozi nevarnost vzpona nacionalistične retorike.
 
Od kosovskih oblasti pričakujem trdo delo pri utrjevanju državnih institucij in vzpostavitvi delujoče pravne države. Ni prav, da so državljani Kosova edini v regiji, ki še vedno potrebujejo vizume za vstop v EU in schengenske države, zato ponovno pozivam Komisijo, naj naredi korak v smeri nadaljevanja procesa vizumske liberalizacije.
 
Ko gre za Črno goro opozarjam na svobodo medijev in korupcijo. Bistveno je, da država na EU poti ne samo sprejme, temveč tudi v praksi uresničuje ustrezne zakone. Sicer pa vse države v regiji v Resolucijah pozivamo k učinkovitejši zaščiti manjšin in ranljivih skupin," je dejala Fajonova.
 
Vir fotografije: www.clingendael.nl