Evropska državljanska pobuda za medijski pluralizem je pobuda Evropske alternative ter Mednarodnega združenja novinarjev, ki pozivata k izvajanju vsesplošne evropske direktive za večjo raznovrstnost in manjšo odvisnost medijskega prostora v EU.

"V zadnjih dvajsetih letih smo doživeli revolucijo. Kriza grozi svobodi medijev po vsej Evropi, politično vmešavanje močno spreminja medijsko krajino, različni finančni in drugi lobiji ogrožajo novinarsko etiko in povzročajo vse večje težave neodvisnemu novinarstvu. Časopisi so postali elektronski, zato še nikoli doslej ni bilo tako nujno, da zaščitimo to temeljno pravico.

Evropske institucije zahtevajo odločno ukrepanje proti tem grožnjam in postavljajo visoke standarde po vsej Uniji, zato se tudi sama kot evropska poslanka in nekdanja novinarka tej pobudi pridružujem. Moj podpis je poziv k transparentnosti, neodvisnosti in raznolikosti evropskega medijskega prostora.

Pobuda za uspeh potrebuje milijon podpisov v vsaj sedmih državah članicah. Organizatorji želijo kampanjo izpeljati tudi v Sloveniji. Pozivam vse, ki delite zaskrbljenost glede koncentracije medijev in njenih možnih učinkov na pluralizem in svobodo izražanja, da pobudo podpišete. Šteje vsak glas", je še dodala Fajonova.  

Vsak posameznik lahko odda podpis na elektronskem naslovu - Evropska državljanska pobuda.

"Letošnje leto je kritično za Evropo. Vaš glas je glas za verodostojno in neodvisno novinarstvo, ki je gonilna sila demokracije," zaključuje Tanja Fajon.

Povezavo do video izjave v podporo Evropski državljanski pobudi si lahko ogledate tukaj.