Spoštovani predsednik Evropske komisije.

Skušam razumeti vaš pristop, pa mi ne uspe najbolj.

Govorite o petih ohlapnih scenarijih, odločitev prelagate na države članice. Strinjam se, da Evropska komisija nikoli ni imela moči določati stopnje integracije. Tudi jaz si želim odkrit dialog z državljani, kolektivno motivacijo za prenovo prihodnje Evrope. Ampak zato potrebujemo vodenje z vizijo, potrebujemo konkretne predloge.

Želim si, da je smer, ki ste jo tokrat izbrali, prava izbira. Moja velika ambicija je, da Evropa ne postane razdeljena. Da Evropa ostane prostor svobode, blagostanja in miru. Da ostane prostor odprtosti in postane močna globalna sila.

Trenutni azilni sveženj z ambiciozno reformo Dublinskega sistema je absolutna prioriteta, ko govorimo o izzivih migracij. Evropska azilna politika mora temeljiti na solidarnosti. Odločitve o premeščanju in preseljevanju je potrebno izvajati. Obnoviti moramo Schengen – vsakršne začasne zapore meja naj bodo res le v izjemnih primerih. Nujni so ukrepi za uspešno integracijo in radikalizacijo, opolnomočenje mladih.

Srca naših državljanov bomo osvojili le, če bomo imeli jasno vodenje, jasno vizijo in konkretne načrte za boljšo Evropo jutri. In upam, da jo bomo našli skupaj z državljani.