"Spoštovani,

Ponovno so prevladali interesi posameznih držav, na račun skupnih in evropskih rešitev. Zmagujeta retorika širjenja strahu, ki ni utemeljena na dejstvih. In ta so, da se je število migrantov in beguncev, ki so letos preko morja prispeli v Evropo, zmanjšalo za 95 odstotkov v primerjavi z vrhuncem oktobra lani.  

Voditelji kljub upravičenim pričakovanjem Evropejcev in zakonodajnim naporom tudi Evropskega parlamenta niso sprejeli konkretnih rešitev. Ostali smo brez nujnega dogovora o dublinski uredbi, ki bi uredil razmere v Italiji ali Grčiji, namesto evropskih so nastali dvostranski dogovori, izzive smo preložili na tretje države.

Sporni migracijski centri oz. platforme za izkrcanje ne bodo delovali. Prvič, ker zanje ni volje in želje v tretjih državah, njihova soglasja pa unija nujno potrebuje, ter drugič, ker je shema prostovoljna in ker zopet ustvarjamo »dublinski« problem. Kdo bo pristojen za obravnavo prošenj? Na podlagi kakšnega ključa bodo begunci preseljeni v države unije - kvot?

Kolegi. Brez evropskih rešitev bomo resno ogrozili ne le Schengen ampak prihodnost Unije. V kakšni Evropi si želimo živeti, res z vojsko na mejah? Kot je to uprizorila Avstrija pred tednom dni na meji s Slovenijo ob dejstvu, da je letos v mojo državo vrnila le okoli 15 nezakonitih migrantov? Tisti, ki širijo strah, so največja grožnja za Evropo, in ne migranti. Te je potrebno ustaviti dokler ne bo prepozno."

 

Vir fotografije: https://multimedia.europarl.europa.eu/de/european-council-28-and-29-june-2018_6801_pk