»Balkanska migrantska pot ostaja zaprta, nedovoljenih prehodov meje med Slovenijo in Avstrijo praktično ni. Slovenija dnevno trpi izjemno gospodarsko škodo. Ta bo še večja, ko bodo kmalu začela veljati prenovljena pravila schengenskega zakonika, ki uvajajo še strožji nadzor potnikov na mejah. Škoda, gospodarska in politična, bo takrat dvojna", je opozorila Fajonova v sicer precej razgreti razpravi poslancev s komisarjem o reševanju razmer z begunci.

"Dobil sem pismo vaše ministrice. Gre za občutljivo razpravo in komisija bo o tem (zahtevi Avstrije po podaljšanju nadzora na meji s Slovenijo) govorila jutri. Razumem vašo kritiko", je komisar odgovoril poslanki in dodal, "da razmere podrobno spremljajo. Te so trenutno izjemne in ne smejo postati norma. Čimprej se moramo vrniti k Schengenu, mobilnost ljudi je nujna", je med drugim na vprašanje Fajonove še dejal komisar.

"Besedam komisarja, da je schengensko območje ena najbolj plemenitih pridobitev EU, je težko verjeti. Če bo Komisija dovoljevala notranje nadzore na mejah kar vsepovprek, potem bom kolegom svetovala, da zaustavimo sprejemanje celotne schengenske zakonodaje", pa je še ostro v razpravi zaključila Fajonova.