"Spoštovani!

Zelo pozorno sem spremljala to razpravo do zdaj.

To, da danes sklepamo partnerstva z afriškimi državami, da bi zajezili priliv priseljencev na evropska tla, je zaskrbljujoče. Ker revščina v Afriki ni od včeraj. To bi morali delati že zdavnaj. To ni kritika na predlog! Želim le, da ni prepozno. Ob zavedanju, da solidarnost držav članic unije ni več realnost. Da države v afriški skladu že danes ne prispevajo tega, kar so obljubile. Strinjam se, da begunska oziroma migracijska kriza ni le evropski problem in v tem vas podpiram v globalnem pristopu. A sprašujem se, kaj so tiste nagrade in posledice, ki jih podpredsednik komisije Timmermans omenjate ob predstavitvi migracijskega kompakta? Za članice, ki ne bodo sodelovale?

Strinjam se, da so nujna večja vlaganja, preobrat v pristopu. Ampak prvič ne na način, da s tem breme preprosto preložimo na afriško celino in zapremo meje Evrope. In drugič ne na način, da evropski denar pride v napačne roke. Strogi moramo biti, kako in komu dodelujemo sredstva. Nujno je zagotoviti, da imamo iskrene in poštene partnerje v afriških državah, da bodo denar resnično dobili projekti za ljudi. Obenem je nujno, da krepimo zakonite in varne poti priseljevanja v Evropo. Da končno oblikujemo delujočo skupno azilno migracijsko politiko. Slišali smo, da je balkanska pot zaprta, da je manj umirjanja v Sredozemlju, ampak narašča trgovino z ljudmi, in odpirajo se nove migracijske poti.

Ne morem mimo nepredstavljivega dejstva, da lahko prišleki v Grčiji za azil zaprosijo le preko Skypa. Nekaj so obljube o pomoči, drugo je realnost na tleh. V enem od hot-spotov na grških otokih so spet izbruhnile napetosti, ker postopki za vložitev prošenj za azil trajajo predolgo. To so stvari, ki jih je mogoče izboljšati takoj. In dati upanje ljudem. 

Strinjam se, da evropsko upravljanje z migracijami zahteva dolgoročni strateški pristop. Vendar ta ne sme biti usmerjen le k zajezitvi tokov z Afriko, ampak in zlasti k vzpostavitvi sodelovanja z Afriko, ki bo krepilo afriško celino v političnem in gospodarskem smislu, sodelovanje z Evropo in stike med ljudmi."

 

Vir fotografije: euobserver.eu