»Unija se je v zadnjih letih soočila s številnimi izzivi, ki so močno spodkopali zaupanje Evropejk in Evropejcev, med njimi sta na prven mestu prav varnost in migracije. V tem mandatu smo za povečanje varnosti in boljše upravljanje z migracijami, posebej na zunanjih mejah in v kriznih žariščih, uvedli številne nove ukrepe. A žal ne dovolj, saj 6 držav v schengenskem območju že dobra tri leta vztraja pri nadzoru na notranjih mejah, tudi Avstrija na meji s Slovenijo. Vzroki so tudi nevarna skrajno desna in populistična retorika, manipulacija z dejstvi in neodgovorno ustrahovanje ljudi, kar otežuje sam proces sprejemanja nujnih evropskih rešitev.

V novem večletnem finančnem okviru bo v okviru instrumenta za finančno podporo za upravljanje meja in vizume na voljo petkrat več denarja kot do sedaj. S predlogom Komisije, ki ga toplo pozdravljam, Unija varnost naših državljanov postavlja na prvo mesto. Iskanje uravnoteženega kompromisa med varnostjo in lajšanjem urejenih in varnih prehodov meja bo tudi moje ključno vodilo v pogajanjih v Evropskem parlamentu,« je dodala Fajonova.

»Pri uvajanju novega instrumenta pa moramo imeti v mislih tudi dobronamerne potnike, ki ne predstavljajo grožnje varnosti Unije. Zato predlagam dodatne ukrepe na področju vizumske politike. V poročilu pa opozarjam tudi na nujnost dosledne zaščite temeljnih pravic, zlasti ko gre za vprašanja varovanja osebnih podatkov, zaščite ranljivih skupin ter pravice do nevračanja,,« še zaključuje Fajonova.

 

 

Do poročila lahko dostopate na povezavi.