»Da so slovenska prizadevanja za evropsko prihodnost mladih na Zahodnem Balkanu zelo dobrodošla, dokazuje tudi izjemen odziv in več kot 150 udeležencev konference,« sta v polni dvorani poudarila poslanca.
Franc Bogovič (EPP) je izrazil trdno podporo prihodnji širitvi EU na področje Zahodnega Balkana, ki je tudi po geografski legi notranja regija Evrope. »Ključno je, da se v državah Zahodnega Balkana spodbuja gospodarski razvoj, ki bo ustvarjal nova delovna mesta tudi za mlade, kar je pomembno tudi za mlade povsod po Evropi, in druge reforme za uveljavitev evropskih standardov. Zato pozivam Evropsko komisijo k takšni kohezijski politiki, ki bo z razvojnimi evropskimi sredstvi bolj naklonjena državam Zahodnega Balkana,« je poudaril Bogovič, ki je prepričan, da morajo mladi v tej regiji dobiti tudi oprijemljivejšo evropsko perspektivo skozi konkretne projekte in delo.

Tanja Fajon (S&D) je poudarila, da EU že ima vrsto različnih programov za mlade, ki pa jih je treba še učinkoviteje izvajati. »Voditelje v regiji pozivam, naj ustvarijo čim boljše pogoje za mlade, sicer se bo množično zapuščanje držav s strani generacije, ki naj bi bila motor družbenega napredka, samo še nadaljevalo. Pozdravljam ustanovitev Regionalnega urada za sodelovanje na področju mladine v zahodno balkanskih državah (RYCO) in močno upam, da bo skozi sodelovanje, študijske izmenjave, potovanja in s projekti širil duh sprave v regiji. V tej luči pričakujem, da bo julijski vrh Berlinskega procesa v Parizu prinesel še več konkretnih dogovorov, ki jih bomo v Sloveniji in v Evropskem parlamentu z veseljem podprli,« je povedala poslanka.

Na konferenci, ki jo je z otvoritvenim nagovorom odprla evropska komisarka za regionalno politiko Corina Cretu, so sodelovali tudi slovenska ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič, albanski minister za mladino in socialne zadeve Blendi Klosi, državna sekretarka z Ministrstva za zunanje zadeve Darja Bavdaž Kuret, vodja pogajalske skupine za vstop Srbije v EU dr. Tanja Miščević ter predstavniki stroke, ki se v Sloveniji in državah Zahodnega Balkana aktivno ukvarjajo z omenjeno tematiko.

FOTOGALERIJA