»Danes sem v Evropskem parlamentu glasovala ZA resolucijo, s katero smo želeli CETA sporazum predati v pregled Evropskemu sodišču. S tem bi za nekaj let zamaknili sprejem prostotrgovinskega sporazuma ali ga, po nekaterih interpretacijah, celo dokončno umorili.

Odločitev zame ni bila lahka, saj sporazuma CETA ne zavračam kategorično - vsebuje namreč številne elemente, ki bi lahko pomenili dobro gospodarsko spodbudo za EU. Ima pa žal tudi resne pomanjkljivosti, ki sejejo dvome. Pri tem ne govorim le o populističnih in pogosto tudi napačnih interpretacijah v javnosti, temveč o strokovno utemeljenih pomislekih mnogih uglednih pravnikov in pravniških zvez, tudi slovenskih. Med njimi je še vedno tudi ICS sistem mednarodnih sodišč.

Čeprav je parlament resolucijo zavrnil, pa zaradi pobude valonske vlade ravno ICS ostaja predmet obravnave Sodišča.

Ker sem kot politična odločevalka zavezana blaginji državljanov, bi si želela, da bi bili prav vsi dvomi razčiščeni. Če je namreč sporazum zapisan dvomljivo, imajo državljani pravico, da se to popravi.

O sporazumu bomo poslanci odločali predvidoma januarja, potem pa bo njegova usoda v rokah držav članic. Mehanizem ICS ne bo v uporabi, dokler ne dobimo sodbe Sodišča.

Ne glede na končno usodo sporazuma CETA pa v prihodnosti pričakujem od Evropske komisije, da bo storila vse, da se mednarodni sporazumi ne bodo nikoli več sprejemali na tak ali podobno skriven način.«