"Spoštovani plenum!

Strinjam se, da je pomembno spominjati se preteklosti, da bi lahko izboljšali prihodnost. A še bolj pomembno je, da teh napak v sedanjosti ne ponavljamo, saj s tem ponavljamo zgodovino.

Nobena od te in podobnih resolucij, ki jih je Evropski parlament sprejel že veliko, ne more biti zares koristna, če sočasno dopuščamo dejanja, ki jih ta resolucija obsoja: zatiranje demokracije, nespoštovanje pravne države, odrekanje pravic manjšinam in drugačnim, avtokracija, nacionalizem.

V slovenščini imamo pregovor: pometaj pred svojim pragom. Opozarjanje na napake drugih je smiselno in učinkovito le, če sami ne delamo teh istih napak.

V Evropski uniji že dolgo ne gre zgolj za lapsuse ali nevedne napake: ne, nespoštovanje dogovorjenih pravil in kriterijev očitno postaja sprejemljiva praksa, ki ostaja nekaznovana.

Od nove predsednice Evropske komisije in od nas, poslancev, zato v oktobru med zaslišanji pričakujem zelo temeljito razpravo o vsebini, poimenovanjih in nosilcih resorjev – od tega bo namreč odvisno naše delo in prihodnost naših državljanov."