Prvi dan kongresa prinesel posebnih presenečenj. Za predsednika PES je bil po pričakovanjih ponovno izvoljen Sergei Stanishev, ki je obljubil krepitev Evrope, predsednica ženskega foruma pa je vnovič postala Zita Gurmai, ki je napovedala večje aktivnosti žensk pred prihajajočimi evropskimi volitvami in učvrstitev ženskih pravic. Pri tem delu ji bo v prihodnje pomoč tudi Mija Javornik, ki je bila kot prva Slovenka izvoljena za podpredsednico ženske sekcije.     

Tanja Fajon je odlično in odločno nastopila v panelu o migracijah in požela aplavz več sto delegatov in drugih prisotnih, ko je opozorila na napake EU pri upravljanju z migracijami in nepremišljeno odstopanje nekaterih držav od marakeškega dogovora.

S strani mnogih težko pričakovani govor Jeremyja Corbina, vodje britanskih laburistov, žal ni prinesel presežka. Corbin je sicer napovedal korake za izboljševanje britanske gospodarske in socialne politike, ki naj bi bili doseženi tudi s pomočjo finančne pomoči in pravic iz EU, a se, paradoksalno, ob tem ni jasno opredelil do Brexita, pa tudi ne bo morebitne ponovitve referenduma.

Drugi dan kongresa, ki je potekal v bolj aktivističnem duhu, so delegati v boj za predsednika nove Evropske komisije tudi uradno poslali »špicenkandidata« Frana Timmermansa, ki je Britance pozval, naj ostanejo del evropske družine.      

Potrdili so tudi osem resolucij, s katerimi naslavljajo glavna vprašanja, s katerimi se sooča Evropa, in ki bodo podlaga za program, s katerim bodo evropski socialni demokrati nastopili na evropskih volitvah: zavzemanje za pravice delavcev v digitalnem gospodarstvu, socialna Evropa, Evropa enakopravnosti spolov, zdravo okolje in hrana ter zeleni razvoj, poudarjajo pa tudi pomen krepitve demokracije ter se zavzemajo za pravično azilno in migracijsko politiko.